Lugnet
1 av 2
Foto: Anna Lindgren.
Marit Stub Nybelius
2 av 2
Marit Stub Nybelius. Foto: Erik Jerdén.
P4 DALARNA GRANSKAR SKID-VM 2015

Ungdomsbackarna på Lugnet sågas av backhopparna själva

Holmens IF: "Det går inte att satsa på en klubb om det bara är de småbackarna"
1:31 min

I oktober gick Falu kommun ut med att ungdomshoppbackarna på Lugnet ska börja byggas efter VM.  Men det blir bara två backar och inte fyra som tidigare sagts. Nu sågas kommunens plan av klubben som ska använda backarna.

Efter många turer och miljontals satsade skattekronor har ungdomshoppbackarna på Lugnet i Falun fortfarande inte byggts.

I oktober gick kommunen ut med att backarna ska börja byggas efter VM. Men att det inte blir fyra backar som planerats tidigare utan bara de två minsta. Och eventuellt en tredje om pengarna räcker. Men nu sågas kommunens bud av de ska användas av backarna. Marit Stub Nybelius är vice ordförande i backhoppningsklubben Holmens IF.

– Det budet hjälper ju tyvärr inte speciellt mycket, eftersom K8 och K15 är väldigt små backar, något som barn som är tio-tolv år kan hoppa ur under en kväll. Så det går inte att satsa på en klubb om det bara är de småbackarna, säger hon

I höstas skickade Holmens IF ett mejl till kommunen där de står att det krävs fyra ungdomsbackar för att ha en fungerande ungdomsverksamhet. Och att om det bara byggs två blir det bara blir ett "slag i luften" som på sin höjd kan utgöra ett ”skiddagis”. Enligt Stub Nybelius har de inte fått mycket respons på sin kritik.

Vad händer med Holmens IF:s verksamhet om det bara blir två ungdomsbackar?

– Vi har inte tagit ställning till det, men det ser mörkt ut

Stub Nybelius säger att det inte kommer gå att locka internationella tävlingar till Lugnets backhoppningsstadion, som rustats upp för omkring 200 miljoner kronor inför skid-VM, om inte Falun visar att staden satsar på backhoppning genom att bygga alla fyra backarna. Enligt henne är stora tävlingar en förutsättning för att få hit inkomstbringande träningsläger.

– Har man inte några träningsläger här för att det inte finns några internationella tävlingar då kommer inte de stora backarna att användas, säger hon

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".