Idre Sameby överklagar beslut om rovdjursersättning

Ifjol var första gången som en sameby fick rovdjursersättning för att ha ett vargrevir inom sitt renskötselområde.

Idre Sameby fick 500 000 i rovdjursersättning av Sametinget för vargreviret, men nu överklagar samebyn beslutet eftersom man inte anser att ersättningen är tillräcklig.

Orsaken är att det utöver den föryngringen rört sig åtta andra vargar i området som orsakat förluster och merarbete för samebyn. Rovdjursansvarige Benny Jonsson säger att de årligen förlorar en tredjedel av deras renar till rovdjuren, eller upp emot 1000 renar, hur många just vargarna tar av dem vet han dock inte.

Samebyn fick ifjol 1,3 miljoner i rovdjursersättning men Benny Jonsson säger att de 13 renskötselföretagen i Idre förlorar två och en halv miljon årligen på rovdjursskador.

Det är Sametinget som handlägger ersättningarna och näringshandläggare Stefan Forsmark säger att principen som Sametinget haft har varit att när ersättning för rovdjursföryngringar betalats har det inte betalats ut för andra rovdjursförekomster inom samma art. Och om förvaltningsrätten ger Idre sameby rätt kan det bli kostsamt för staten som ifjol betalade ut 50 miljoner till renägarna i rovdjursersättningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".