Christina Lundin förundersökningsledare polisen Falun/Borlänge
Christina Lundin förundersökningsledare polisen Falun/Borlänge. Foto: Kristian Åkergren.

Fler anmäler hets mot folkgrupp

Förundersökningsledaren Christina Lundin: "Jag är inte förvånad"
2:31 min

År 2014 gjordes 42 anmälningar om hets mot folkgrupp i Dalarna. Fem år tidigare, 2009, låg antalet på 23. Enligt polisen är den ökade internetanvändningen en anledning till att fler anmäler brottet. Men ofta rubriceras de om.

Hets mot folkgrupp sägs vara ett komplicerat brott då det rör yttrandefriheten och den gränsdragningsproblematik som finns där.

– I ett demokratiskt samhälle ska man ha rätt att prata fritt och få säga vad man tycker och tänker. Men det finns en inskränkning att man inte får kränka andra personer. Det är den bedömningen som gör att det i vissa fall kan vara svårt att döma, säger Lena Körner, kammaråklagare på utvecklingsenheten inom åklagarmyndigheten i Malmö, där man sysslar mycket med olika typer av hatbrott.

I och med att det räknas som ett svårt brott finns därför relativt få domar. Men det finns ett intresse från allmänheten, särskilt med tanke på att det ofta diskuteras på internet och sociala medier. Lena Körner tror det påverkar folks medvetenhet om brottet.

– Läser man om det kan det leda till att fler anmäler, säger hon.

Enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande Rådet anmäldes det under 2014 1200 fall av hets mot folkgrupp i Sverige. Det är drygt 300 fler fall jämfört med året innan. I Dalarna kan man hitta ett liknande mönster. 2014 låg anmälningsantalet på 42 vilket nästan är dubbelt så många som för fem år sedan.

– Om vi tittar på hur vi lever i dag med det ökande nätanvändandet, så är jag inte alls förvånad. Vi ser ju fler och fler förtal, kränkningar och andra liknande brott, säger Christina Ludin, som är förundersökningsledare i lokalpolisområdet Falun-Borlänge.

Den samhällsgrupp som de flesta av hets mot folkgrupp-anmälningarna handlade om i Dalarna under 2014 var muslimer. Trots att anmälningarna blir fler händer det ofta att de inte går vidare eller att de rubriceras om till andra brott, exempelvis ofredande eller förolämpning.

– Jag tror inte vi har mer än en enstaka dom i Dalarna. Det som det ofta faller på är spridningen. Hets mot folkgrupp innebär att en grupp människor ska ha tagit del av det. Det räcker inte med att en eller två hör meddelandet, säger Christina Lundin och ger ett exempel.

– Om en person sätter på sig ett hakkors, går ut på stan och endast jag ser det, så når man inte upp till det här brottet. Det krävs att flertal ser det, säger hon.

Men var går gränsen för hur många personer som ska se det?

Cirka sex till åtta stycken. Problemet när vi håller förhören är att vi måste få fram att den här personen har sagt det och menat det på ett kränkande sätt.

Hets mot folkgrupp

Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år, eller om brottet är ringa, till böter.

Är brottet grovt döms till fängelse i lägst sex månader och högst fyra år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas om meddelandet haft ett särskilt hotfullt eller kränkande innehåll som spritts till ett stort antal personer på ett sätt som varit ägnat att väcka betydande uppmärksamhet.

 -

Brottsbalken 16 kap. 8 §

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".