Kabel
Foto: TT.

Kritik mot nedläggning av ADSL

Holback: "Frågan är om vi inte ska ställa en formell fråga"
1:05 min

Precis före jul fick Säters kommun veta att telecomföretaget Quadracom, som levererat ADSL till de flesta dalakommuner de senaste tio åren, skulle stänga ner sina stationer i kommunen. Nu växer kritiken från flera håll.

 Kritiken handlar om hur man på så kort tid kan säga upp ett avtal, och lämna invånarna utan några bredbandsalternativ.

- Det kom som en överraskning och att vi hade ett halvår på oss innan de tänkt att stänga igen stationerna, säger Klas Jansson som arbetar med IT vid Säters kommun.

Visserligen har de flesta dalakommuner, som Säters, fått höra sen innan att företaget Quadracom inte tänkt förlänga sina ADSL-kontrakt - men har samtidigt lämnats svävande och inte fått klara besked förrän nu att totalt 70 stationer i Dalarna stängas ner till sommaren.

Men att stationerna bara skulle kunna släckas ner, och på så kort tid, är Joakim Holback på Bredbandskansliet i länet kritisk till. Han har till och med kontaktat Post- och telestyrelsen, alltså myndigheten som har hand om bredband, telefoni och post.

- Jag har ställt frågan till Post- och telestyrelsen från min tjänstemannaposition och frågan är nu om vi inte ska ställa en formell fråga. För det känns inte rimligt att man bara ska kunna stänga ner ett nät som man bland annat byggt ut med samhällsmedel, säger han.

Fakta:

Kommunerna där ADSL-avtalet med Quadracom har löpt ut:

Älvdalen

Orsa

Mora

Rättvik

Leksand

Gagnef

Falun

Borlänge

Ludvika

Säter

Smedjebacken

Hedemora

Avesta

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".