Tidningsutklipp från Gotlands Allehanda 2008 med Carin Götblad.
1 av 2
Tidningsutklipp från Gotlands Allehanda 2008 med Carin Götblad.
Bandidosväst
2 av 2
Foto: TT.

Brottskod ikväll - Om infiltratören Peter Rätz

Hör ett klipp ur P3 Dokumentär från 2013
1:31 min

I säsongspremiären av dokumentärserien Brottskod på TV3 ikväll handlar det om Peter Rätz, Sveriges mest kända polisinfiltratör, vars historia som infiltratör fick ett slut efter en razzia på Grand i Falun 2002.

Hör P3 Dokumentärs Peter Rätz - MC-infiltratören! 

Rätz rekryteras av polisen 1995 i ett försök att komma åt det växande problemet med svenska kriminella MC-gäng. Peter Rätz uppdrag som polisens infiltratör pågår i hela nio års tid och med tiden kommer han allt djupare in i flera olika kriminella gäng, med allt farligare uppdrag som följd.

När Peter Rätz avslöjades som hemlig polisinformatör rullades en sensationell härva av brottsprovokationer, fabricerade polisrapporter, och olaglig infiltrationsverksamhet upp.

Rätz hade i över nio år tagit emot betalning från polisen för att ta sig in i kriminella MC-gäng som Bandidos, Hells Angels och Brödraskapet MC. Väl inne i gängen blundade polisen för de brott som han begick för att inte avslöjas.

Idag lever Peter Rätz gömd på okänd ort.

Bakom Brottskod ligger skaparna av P3 Dokumentär, Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.

P3 Dokumentär har tidigare gjort en dokumentär om Peter Rätz, och i den kan man bland annat höra förre länspolismästaren i Stockholm - Gunno Gunnmo, journalisten Dick Sundevall som skrivit Hanteraren och Peter Rätz - 9 år som undercover agent, och Mats Jonsson, polisen Dalarna, som under 2004 var den polisman som hanterade informatören Peter Rätz och som fick in Peter i vittnesskyddsprogrammet första gången.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".