Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
P4 DALARNA GRANSKAR SKID-VM 2015

VM-bolagets trixande kan bli en dyr historia för faluborna

Publicerat onsdag 21 januari 2015 kl 14.19
Mattias Berger, Konkurrensverket: "Någonstans mellan tio tusen kronor och tio miljoner"
(1:21 min)
Lugnet
Foto: Anna Lindgren.

Efter P4 Dalarnas avslöjande har Konkurrensverket startat en utredning av Falu kommuns och VM-bolagets investeringar inför skid-VM. "Vi har egentligen inte tittat på något så här stort evenemang tidigare", säger Mattias Berger, biträdande enhetschef på Konkurrensverket,

Konkurrensverket ska bland annat undersöka byggledningstjänster som VM-bolaget upphandlat och kommunen betalat. Och ett vindnät, som ska skydda backhopparna från starka vindar, där de kommit överrens om ett liknande upplägg.

-- Vi kommer att ta ett samlat grepp här inledningsvis, säger Mattias Berger.

Om de kommer fram till att det förekommit felaktigheter har myndigheten två möjligheter: antingen kan de fatta ett tillsynsbeslut där de kritiserar agerandet. Eller så kan de ta det till förvaltningsrätten och kräva en upphandlingsskadeavgift. Vilket kan bli en dyr historia.

– Då är det någonstans mellan tio tusen kronor och tio miljoner men maximalt en avgift som uppgår till tio procent av det enskillda kontraktets värde, säger Mattias Berger.

Vilka får betala den avgiften?

– Det får utredningen utvisa, de två aktörer som har varit aktuella i det här läget är Falu kommun och VM-bolaget.

Konkurrensverket ska också undersöka om VM-bolaget är ett offentligt styrt organ. För om det är så är de skyldiga att följa upphandlingslagen och i så fall måste Konkurrensverket gå igenom de flesta av VM-bolagets inköp.

Det kan i så fall bli så att de får betala en avgift för varje inköp som inte följt upphandlingslagen.

För att det ska bli aktuellt måste värdet på inköpen överstiga gränsen för direktupphandling som höjdes från 270 000 kronor till 505 800 i juli 2014. Myndigheten måste också ansöka om upphandlingsskadeavgiften senast ett år efter att ett avtal slutits. Upphandlingar som är över ett år gamla kan endast kritiseras i tillsynsbeslut.

Enligt kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) har VM-bolaget som bildades 2011 köpt varor och tjänster för runt 300 miljoner kronor totalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".