Magnus Larshans, ägare av Larshans Antik och Kuriosa i Falun. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio
Magnus Larshans, ägare av Larshans Antik och Kuriosa i Falun. Foto: Kristian Åkergren/Sveriges Radio

Krisläge för flera butiker i Falun - varsel och nedläggning hotar

Butiksägaren: "Det här är en som en tickande bomb för oss."
1:12 min

Det råder katastrof i försäljningen för flera butiker i centrala Falun sedan busstrafiken flyttades från Östra Hamngatan till det nya resecentret Knutpunkten för ett par veckor sedan. Det här berättar ett flertal butiksägare som P4 Dalarna varit i kontakt med. Nu är man orolig för att många verksamheter ska tvingas lägga ner framöver.

– Det här är som en tickande bomb för oss. Görs det ingenting snabbt kommer det bli en katastrof för Falun. Annars tror jag att det kommer bli en sovstad, säger Magnus Larshans som äger en secondhand-butik i Falun.

Det var den 7e januari som busshållplatserna flyttades, vilket enligt flera butiksägare innebär att kunderna inte tar sig in till de centrala delarna av stan i samma utsträckning. 

– Det rör sig om en halvering av tillströmning av kunder för min del. Det är vansinne att man inte har lokalbussar som inte går inne i centrum. Falun måste ju vara en av få städer i Sverige som har det på det sättet, säger Magnus Larshans.

Han får medhåll från andra butikschefer, bland annat Amanda Groth på Waynes Coffee.

– Folk stannar inte i stan på samma sätt. I försäljningen har det märkts av jättemycket och det är mindre spring i galleriorna, säger hon. 

Peter Ekman, som är chef på ICA Falan, säger att man tappat en fjärdedel av kunderna på bara någon vecka.

– Det här är ju en nedgång som jag aldrig varit med om tidigare. Det påverkar ju hela centrumhandeln. Fortsätter det på det här viset kommer vi se en verksamhetsnedläggning av stora mått framöver. Det är bråttom för vi kan inte klara av en sådan här situation, säger han.

Vad tycker du man ska göra?

– Jag har full förståelse för att man flyttar de långtgående linjerna med bussar från exempelvis Gagnef och Borlänge. Men det måste ju ändå finnas en centrumlinje så att folk kan åka dit butikerna finns. 

Peter tillägger att man under torsdagen kommer ha ett möte med facket för att diskutera hur man kommer göra med personalen framöver.

Kan man vänta sig varsel?

– Absolut! Vi är tvungna att ta bort fyra till sex tjänster, säger Peter Ekman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".