Flera handlare kan komma att höja mjölkpriset och låta pengarna gå oakortat till bönderna. Foto: Hasse Holmberg / TT
Flera handlare kan komma att höja mjölkpriset och låta pengarna gå oakortat till bönderna. Butiken på bilden har inget övrigt samband med nyheten. Foto: Hasse Holmberg / TT

Dyrare mjölk för bondens skull

"Betalar hur mycket som helst för vatten"
2:03 min

För att undvika att mjölkbönder slås ut är flera handlare på väg att höja priset en krona per liter mjölk som ska gå oavkortat till bönderna.

Livsmedelshandlaren Lars Ocklind i Åre har redan höjt mjölkpriset.

– Det måste vara något fel när ingen reagerar på att man betalar hur mycket som helst för vatten på flaska. Det köper folk helt vilt och glatt och betalar dubbelt så mycket som man gör för en halv liter mjölk. Då har vi sagt att självklart ska vi behålla den här kronan på mjölken. Det sitter information om att vill man vara med och stödja mjölkbönderna i Jämtland då köper man enliters, för det är bara på enliters vi har det, säger handlaren Lars Ocklind.

Efter prishöjningen har försäljningen av mjölk stadigt gått upp i Lars Ocklinds butik, och i mjölkkrisens spår är fler handlare på väg att följa efter, bland annat i Örebro och i Norrtälje. Några som driver på för att mjölkpriset ska höjas är Centerpartiet, som genom lokala företrädare nu bjuder in till samtal mellan handlare, mjölkbönder och mjölkföretag över hela landet. Riksdagsledamoten Eskil Erlandsson kommer hålla i möten i bland annat Kalmar.

– Tanken är att de handlare som så vill höjer priset med en krona som går direkt till Sveriges bönder för att de ska kunna fortsätta producera mjölk och mejeriprodukter som vi vill ha i våra kylskåp och våra matbord. En frivillig uppgörelse som innebär att produktionen kan fortsätta och kanske till och med utvecklas vilket ju ger jobb och utveckling i alla delar av landet dessutom, säger Eskil Erlandsson.

Minskad efterfråga på mjölk i världen och EU-sanktionerna mot Ryssland har lett till fallande priser, och många mjölkbönder hotas att slås ut enligt branschorganisationen LRF. En prishöjning i handeln kan vara en del av lösningen enligt landsbygdsminister Sven-Erik Buchts stab, som tagit initiativ till möten med handeln, men också banker och producenter för att gemensamt försöka lösa krisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".