Språkcafé i Falun. Foto: Sveriges Radio
1 av 2
Språkcafé i Falun. Foto: Sveriges radio
Janina Bengsdotter är iniatvtagare till Ett falun för alla som arrangerar fikaträffarna. Foto: Sveriges Radio
2 av 2
Janina Bengsdotter är iniatvtagare till Ett falun för alla som arrangerar fikaträffarna. Foto: Sveriges Radio

Förening fikar för mångfald

"Det är inte bara för att lära sig svenska, det är också jätteroligt att träffa människor och lära sig om kulturer"
3:29 min

Janina Bengtsdotter i Falun vill jobba för sammanhållning och mot främlingsfientlighet. Hon startade facebookgruppen och föreningen Ett Falun för Alla, som också arrangerar språkträffar för nya och gamla Falubor.

Sedan i höstas arrangerar gruppen språkcafé på ett fik i Falun. Den här kvällen när P4 Dalarna är med kommer ett 20-tal besökare. En av dom är Giovana Luchesi från Brasilien. Hon och hennes man, som jobbar på SSAB, har bott i Sverige i snart ett år.

– Vi kommer hit för att vi behöver träffa kompisar och prata svenska. Vi pratar portugisiska hemma, och vi måste prata svenska! Det här är bra för att förstå kulturen, och hur livet i Sverige är.

Initiativtagaren Janina Bengtsdotter vill skapa ett VI, istället för ett vi och dom.

– Vi kanske inte är de lättaste att lära känna, vi svenskar. Det blir liksom fel när vi är på varsitt håll och går och sneglar på varann. Det är bättre att vi får möjlighet att lära känna varandra.

Ibrahim Farhat från Syrien har varit på flera av gruppens fikaträffar och aktiviteter.

– Det är inte bara för att lära sig svenska, det är också jätteroligt att träffa människor och lära sig om kulturer och hur ni lever här, och vad man måste säga eller göra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".