Längst vårdkö i landet är det i Landstinget Dalarna
Foto: SR.

Barn dog av magsjuka - efter råd om vård i hemmet

Chefsläkare: "Vi ska kunna bli ännu bättre"
1:04 min

Landstinget Dalarna lämnar in en Lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg - IVO - efter att ett barn dött till följd av magsjuka.

Det var i somras som en treåring drabbades av kräkningar och diarré. Familjen fick via sjukvårdsrådgivningen råd om vård i hemmet. Men barnets tillstånd förvärrades och trots insatser i ambulans och på akuten gick barnets liv inte att rädda.

Det framgår i anmälan att det här och några liknande fall i landet gör att sjukvårdens telefonrådgivning nu kommer att ses över ytterligare.

- Sjukvården ska har drabbats av det som vi inte skulle vilja att ett friskt barn ändå i en, snäll sjukdom, blev så påverkat att vi inte hann rädda med sjukvårdsinsatser, utan att det avled, säger chefsläkare Ulf Nordin på Landstinget Dalarna.

Att barn avlider av vanliga infektionssjukdomar är ovanligt men det har inträffat några liknande fall i landet. Sjukvården ska nu utveckla utbildningen av de som sitter i rådgivningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".