Så ska fler elever bli intresserade av naturkunskap
Foto: TT.

Många har jobb i Dalarna - men utbildningsnivån är låg

En ny rapport om tillväxten har kommit, och den visar på bra siffror vad gäller folk som har jobb i Dalarna. Men vad gäller utbildningsnivån så är sifforna usla.

Utan tillväxt stannar Sverige brukar det sägas. Men hur ligger det till med tillväxten i Dalarna? Det har kommit en ny rapport om det här och den visar på både bra och dåliga siffror.

Vad gäller hur många som har jobb i länet så är siffrorna bra.

Dalarna hamnar på sjunde plats bland regionerna när det gäller andel av befolkningen som har jobb, faktiskt före Stockholm.

Sedan har man mätt den eknomiska utvecklingen också, och där använder de begreppet bruttoregionprodukt, som motsvarar BNP, bruttonationalprodukt. Och tittar man på hur den utvecklats under en tioårsperiod hamnar Dalarna på femte plats bland regionerna med en ökning på 38 procent, före Stockholm även där.

Men som sagt, utbildningsnivån är låg. Där hamnar Dalarna på tredelad sistaplats i landet. Bara 13 procent av befolkningen har utbildning högre än gymnasiet, i Stockholm är den siffran dubbelt så hög.

Befolkningsutvecklingen är enligt rapporten stillastående.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".