Mats Budh, VD för gasprospekteringsbolaget, Igrene, Foto Stefan Ubbesen
Mats Budh, VD för gasprospekteringsbolaget, Igrene. Foto: Stefan Ubbesen.

Igrenes: Gasfyndet i Mora värt miljarder

Mats Budh: "Vi kan få till en regional försörjning till industrin som behöver gas"
1:00 min

Efter tio års provborrning ska nu prospekteringsbolaget Igrene starta ett försök att producera gas i ett område sydväst om Mora. Vi pratar om en miljard kubikmeter gas, säger Igrenes VD Mats Budh.

Prospekteringsbolaget Igrene, som borrar efter gas i Siljansringen, tror sig ha hittat "relativt stora mängder" metangas i området. För 30 år sedan försökte Dala Djupgas förgäves hitta gas i samma område.

Igrene planerar nu ett fullskaligt test med produktion av gas.

– Vi pratar om en miljard kubikmeter gas, åtminstone i en begränsad del av våra inmutningar i Siljansringen, säger Mats Budh.

– Det kommer väl förhoppningsvis handla om många många miljarder kubikmeter gas, fortsätter han.

Vad innebär det för Mora?

– Vi pratar om sysselsättning, att vi kan få en regional försörjning till industrin som behöver gas, säger Budh.

– Och vi kommer göra våra aktieägare glada.

Gasen tros härröra från det meteoritnedslag som för flera hundra miljoner år sedan drabbade Siljanområdet, som på den tiden befann sig i höjd med ekvatorn.

När kan produktionen komma igång?

– Vi räknar med att komma igång under 2016.

Fakta: Gasen i Siljansringen

Gasen tros härröra från det meteoritnedslag som skedde för flera hundra miljoner år sedan i området, som på den tiden befann sig i höjd med ekvatorn.

Prospekteringsföretaget Igrene planerar att, i slutet av maj, med inhyrd utrustning utföra ett fullskaligt test, som beräknas kosta 5-6 miljoner kronor.

Vid testet, som ska avgöra om gasen är kommersiellt möjlig att utvinna, borras ett strategiskt placerat hål inom Morafältet.

Under testet sker gasutvinningen dygnet runt i två veckor, innan produktionen får vila en vecka - vilken följs av ytterligare en veckas utvinning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".