Anne Mörk är kritisk till att det slängs så mycket skräp i naturen under Vasaloppet. Foto: Anna Lindgren
1 av 2
Anne Mörk hittar ofta skräp när hon är ute i naturen. Foto: Anna Lindgren
Skräp som har hittats vid vasaloppsspåret. Foto: Privat
2 av 2
Skräp som har hittats vid vasaloppsspåret. Foto: Privat

Skräp från Vasaloppet ligger kvar i naturen

Anne Mörk: "Jag blir jätteledsen"
0:58 min

Den 27 februari är det dags för årets upplaga av vasaloppsveckan, en folkfest som många uppskattar. Men när loppen är avklarade lämnas de boende längs med spåren med en bitter eftersmak, det ligger mycket skräp i spåren och i naturen.

En person som har reagerat på det här är Anne Mörk utanför Evertsberg.

– Jag blir jätteledsen. Att åka skidor och vara ute i naturen är en jättefin sak så det är synd att det ska smutsas ner eller förstöras. Jag förstår att de som åker Vasaloppet inte ser skräpet eftersom det är människor överallt. Det är när allt har lugnat ner sig som man ser hur det kan se ut.

Anne Mörk vistas ofta ute i naturen runt vasaloppsspåren under både vinter och sommar. Men ofta störs den vackra naturupplevelsen av skräp som ligger kvar från tidigare Vasalopp.

Det är bland annat geltuber, flaskor och förpackningar som har blivit kvar i skogen och enligt Anne Mörk har det sett likadant ut år efter år.

Allra värst är det under våren när snön börjar smälta, men det ligger även kvar under sommaren då skräpet har blåst iväg till myrar och vattendrag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".