Sedlar i olika valörer.
Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Flickor får högre månadspeng än pojkar

Flickor får hela 10 procent mer i månadspeng än pojkar. Räknar man alla pengar barnen har att röra sig med är skillnaden större - hela 14 procent.

I snitt har pojkar 513 kronor och flickor 568 kronor. Störst skillnad är det i åldrar 14 och 15 år, där skillnaden är 100 kronor och mer. Det visar en undersökning som TNS Sifo gjort på uppdrag av Swedbank och Sparbankerna.

Undersökningen som handlar om ungas syn på sparande och pengar, visar att det finns fler skillnader mellan könen när det gäller hur pengar hanteras inom familjer med barn mellan 10 och 17 år. Flickor betalar oftare sina egna kläder och skor än vad pojkar gör. Samma sak gäller nöjesresor. Pojkar får däremot oftare själva betala för teknikprylar.

Många menar att flickor mognar tidigare än pojkar men enligt undersökningen är inte det anledningen till att flickor får mer i månadspeng än pojkar. Slutsatsen är snarare att pengar, kläder och prylar är viktigare för flickor - och de ställer därför högre krav.

Undersökning visare också att flickor är bättre än pojkar på att be om pengar, vilket också ger resultat. Flickor mellan 15 och 16 år får mest pengar, även till saker som de egentligen skulle ha köpt för egna pengar eller som var tänkta som presenter.

– Det viktiga är att barn lär sig att hushålla och utveckla ett sunt förhållningssätt till pengar, sparande och konsumtion. En idé kan vara att månadspengen, eller delar av den, är en ersättning som kräver någon form av motprestation, till skillnad från en present eller gåva, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".