Landshövding Maria Norrfalk. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Landshövding Maria Norrfalk. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Skarp kritik mot landshövdingen - hon borde avgå

Naturvårdare: "Hennes lojaliteter är kopplade till storskogsbruket"
1:08 min

Landshövding Maria Norrfalk borde avgå från Världsnaturfondens förtroenderåd, då hon inte står upp för miljömålen som hon ska. Den kritiken kommer nu från naturvårdare i länet.

En av de som kritiserar landshövdingen är Bengt Oldhammer.

– Vi reagerar på att landshövdingen går storskogsbrukets ärenden allt för mycket. Hennes lojaliteter är allt för hårt kopplade till dem anser vi, säger han.

Det är bland annat länsstyrelsen, med Maria Norrfalk i spetsen, som ska se till att miljömålen i Dalarna nås till år 2020. Men ett mål som inte kommer att uppnås är levande skog, enligt Naturvårdsverket. De pekar ut skogsbruket i länet som en av bovarna - vilket fått bland annat naturvårdaren Bengt Oldhammer att nu kritisera Maria Norrfalk. 

– Jag tycker hon borde jobba mer för naturskogarna i Dalarna. Jag tycker inte hon anstränger sig tillräckligt på den punkten, säger han.

Kritikerna menar att också att Maria Norrfalks agerande går stick i stäv med det hon ska representera. Norrfalk sitter nämligen som vice ordförande i Världsnaturfondens förtroenderåd - en organisation som bland annat står för bevarandet av biologisk mångfald.

– Jag tycker Världsnaturfonden ska skaffa en ny vice ordförande, säger Bengt Oldhammer.

Du tycker alltså hon ska avgå?

– Som vice ordförande? Ja, jag tycker inte hon behöver inte omväljas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".