Radiohuset i Falun avspärrat
Radiohuset i Falun avspärrat Foto: Johannes Rosendahl/Sveriges Radio.

Nazister vill tysta P4 Dalarna

P4 Dalarna: ”Händelsen påverkar inte det vi rapporterar”
2:14 min

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen har under natten spärrat av entrén till Radiohuset i Falun. Enligt ett anslag uppmanar de P4 Dalarna att inte rapportera om förintelsens minnesdag. P4 Dalarna arbetar dock som vanligt och gör normala publicistiska avväganden.

I dag är det Förintelsens minnesdag Det är exakt 70 år sedan koncentrationslägret Auschwitz i södra Polen befriades.

Någon gång under natten har nynazister spärrat av entrén till radiohuset i Falun och kräver att P4 Dalarna inte ska nämna förintelsen.

– Det har hänt tidigare på andra redaktioner. Men de har inte gjort avspärrningar hos oss tidigare, men de har kontaktat oss på andra sätt genom åren, säger P4 Dalarnas nyhetschefen Johannes Rosendahl.

– Den här händelsen påverkar inte det vi rapporterar överhuvudtaget. Vi styrs av ett avtal mellan Sveriges Radio och staten och det är det som bestämmer vad vi ska rapportera, säger Hans-Olof Sundin, tf. kanalchef och ansvarig utgivare.

– Givetvis ska vi rapportera om minnesdagen, säger Hans-Olof Sundin.

Henrik Arnstad är författare och journalist med ett särskilt intresse för historia och fascism. Han är orolig över hur demokratin hotas.

– Mördarna under andra världskriget, deras barnbarn är tillbaka i den europiska politiken, och det radion råkade ut för i dag är ett exempel på det, säger Henrik Arnstad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".