Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

Striden fortsätter i besparingsskogen

Ordförande: "Skulle innebära en dränering av landsbygden."
1:10 min

På bordet hos en tjänsteman på länsstyrelsen Dalarna ligger just nu en överklagan där miljarder står på spel. Det handlar om en strid i Orsa besparingskog där de små delägarna slåss mot de stora, skogsbolagen.

-Orsa kommer att gå miste om den viktigaste motor i det lokala samhället. säger Pär-Erik Wiik, ordförande i Orsa besparingsskog om vad som händer om skogsbolagen får rätt efter sin överklagan.

Orsa besparingsskog är Sveriges största sammanslutning av skogsägare, 5000 stycken. Även bolagen Korsnäs och Bergvik är delägare.

På en fullsatt stämma i november röstade majoriteten skogsägare för nya regler som skulle begränsa storbolagens röstinflytande och förhindra bolagens önskan att använda vinsten till aktieutdelning. Frågan är om beslutet var i enlighet med lagen.

Idag går en stor del av vinsten från besparingsskogen till bygden, te.x i form av lokal väghållning och investeringar i lokala företag, som Grönklitt.

När skogsbolagen nu överklagat stämmans beslut är det mycket som står på spel.

-Det kan innebära en total dränering av landsbygden, inte bara i Orsa utan i Älvdalen och i hela Norrlands inland, menar Pär-Erik Wiik.

- Men det är mycket pengar som står på spel, även för skogsbolagen?

- Ja, och de verkar ju utifrån sin lagstiftning och vi utifrån våran. Och det är där vi möts nu, säger Pär-Erik Wiik.

Det är länsstyrelsens rättsenhet som behandlar överklagandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".