Länsstyrelsen, polisen och Malung-Sälens kommun vill att fler åker skoter lagligt. Foto: Anna Lindgren
Länsstyrelsen, polisen och Malung-Sälens kommun vill att fler åker skoter lagligt. Foto: Anna Lindgren

Skoteråkare i Sälenfjällen kör olagligt

Hannah Brandin: "Man kör utanför skoterlederna"
0:59 min

Skoterförare i Sälenfjällen måste bli bättre på att hålla sig till de regler som finns när det gäller skoteråkning. Det säger bland annat länsstyrelsen och polisen i Dalarna.

På länsstyrelsen Dalarna har man märkt av att många inte håller sig till de regler som finns. Det berättar Hannah Brandin som är naturvårdshandläggare.

– Vi får information från markägare att folk kör skotrar på mark som har för lite snö, vilket leder till markskador. Vi får också information om att man kör utanför de leder som finns i fjällen. Så det finns en problematik, säger Hannah Brandin.

En regel som länsstyrelsen och polisen hoppas att fler ska hålla sig till, är att man inte får köra skoter hur man vill i naturreservat och i nationalparker. Där gäller det nämligen att hålla sig till de leder som finns markerade för skoteråkning. Gör man inte det kan det leda till böter eller dagsböter.

För att fler ska köra lagligt i i Sälenfjällen har nu Länsstyrelsen och Polisen i Dalarna gjort en broschyr om vilka regler som finns angående skoteråkning. Den finns tillgänglig hos bland annat skoteruthyrare och turistbyråer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".