Tre vargar
Foto: Jonas Ekstromer/Scanpix.

Idag avgörs vargjaktsfrågan

I dag vid tio-tiden kommer Högsta förvaltningsdomstolens beslut i den infekterade vargjaktsfrågan. Tre vargar finns kvar att skjuta i Dalarna.

Oavsett vad domstolen kommer fram till har redan 40 av de 44 vargar som skulle skjutas fällts. Så var i alla fall läget innan jakten drog igång igen i dag på morgonen.

Årets licensjakt, som grundar sig på ett politiskt beslut om vargbeståndet, höll på att stoppas av rent juridiska skäl. Det juridiska spörsmålet handlar om den eventuella rätten att till domstol kunna överklaga ett myndighetsbeslut kring jakten. Det bottnar i sin tur kring en ändring av jaktförordningen som för en tids sedan gjordes med regeringens goda minne. Där står numera att frågan om licensjakt på varg tas av länsstyrelsen i respektive län. Länsstyrelsens beslut kan överklagas till Naturvårdsverket, men därefter är det stopp. Tidigare hade det kunnat överklagas till förvaltningsrätten.

Naturvårdsverkets ja till jakt överklagades bland annat av föreningen Nordulv som begärde omedelbart stopp (inhibition) av jakten tills själva sakfrågan, om rätten att kunna överklaga till domstol, avgjorts. Första instans, förvaltningsrätten i Karlstad, gav de klagande rätt med hänvisning till utgången i sakfrågan är oviss och att överklagandeförbudet kan strida med EU-rätten.

Nästa instans, kammarrätten i Göteborg, gjorde helt motsatt bedömning och undanröjde förvaltningsrättens beslut med en smäll på fingrarna:

"Förvaltningsrätten borde i stället ha avvisat överklagandet på den grunden att Naturvårdsverkets beslut inte är överklagbart", skrev kammarrätten.

I dag säger sista instans, Högsta förvaltningsdomstolen, vad som är rätt eller fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".