Mattias Klefbeck
Mattias Klefbeck påpälsad på jobbet. Tumme upp eller tumme ner? Foto: Eva Larsen.
P4 DALARNA BLOGGAR

Ta av dig kläderna!

Klä av dig! Snälla! Ta av dig åtminstone lite grann. Så brukar jag tänka. Mindre kläder ger mer harmoni.

Mattias Klefbeck bloggar idag om besattheten av att ha på sig ytterkläderna inomhus.

Vi nordbor lever förstås med is, snö och kyla en stor del av året. Ändå tror jag inte att klimatet är förklaringen till svenskarnas fixering vid ytterkläder. För många vägrar att ta av sig ytterkläderna även när de är inomhus och temperaturen stiger uppåt 25 plusgrader. Jag tror att det finns en helt annan förklaring.

På Tiskens vårdcentral i Falun sitter folk med täckjacka och mössa i väntrummet. De knäpper inte ens upp i halsen. Likadant var det när jag för en tid sedan gick på Lucia-gudstjänst i Hosjö kyrka. Vaktmästaren hade vridit upp värmen på max, det knäppte i elementen och den lilla träkyrkan kändes som en bastu. Trots att gudstjänsten tog cirka en timme vägrade besökarna att knäppa upp sina ytterkläder.

På samma sätt är det i bussar och bilar. En busstur mellan Mora och Falun tar en och en halv timme och elementen är så varma att pendlarna kan steka sina frukostägg på dem. Ändå behåller majoriteten av passagerarna ytterkläderna på.

Bilisterna är också påpälsade, trots att de har både effektiv luftkonditionering och sittvärme. Den som har en modern fungerande bil skulle kunna köra naken till jobbet utan att frysa ens mitt i vintern. Ändå väljer de flesta att klä sig som inför en polarexpedition.

När jag gjorde lumpen fick vi lära oss att ta av oss ytterkläderna så fort vi var inomhus eller åkte längre sträckor i ett uppvärmt fordon. Officerarna sa att det var av praktiska skäl. Den som sitter inne i värmen och svettas kommer att frysa desto mer när hen kommer ut i kylan. Kroppen klarar temperaturväxlingarna bättre om vi spar ytterkläderna tills de verkligen behövs.

Sedan finns det också psykologiska fördelar med att ta av sig sina ytterkläder. För vår besatthet av att ha ytterkläder på oss inomhus handlar i första hand om just psykologi och inte om temperatur. Det är mitt budskap idag.

Så är det till exempel för osäkra tonåringar i skolan. Där finns det många som gärna har mössa eller keps på sig i klassrummet. Det finns till och med de som vill ha jackorna på sig under lektionstid. En del (framför allt äldre personer) stör sig väldigt mycket på ungdomar som har keps på sig i skolan. Andra menar att kepsen inte spelar någon som helst roll. En elev med keps hör lika bra vad läraren säger som en elev utan keps. Dessutom borde väl ingen av klasskamraterna störas av kepsen, resonerar somliga.

Men själv är jag inte lika säker. Jag tror att kepsen inomhus mer ska ses som en symbol. Den som vägrar att ta av sig ytterkläderna inomhus sänder samtidigt en signal till sin omgivning: "Jag är inte riktigt bekväm i den här situationen. Jag vill snart gå härifrån och därför kan jag lika gärna behålla alla kläderna på".

Så känner nog många unga som vantrivs i skolan, så tänker nog många sjuka och oroliga människor som tvingas vänta i vårdcentralens väntrum. Så tänkte nog också flera av gudstjänstbesökarna i Hosjö. Vi svenskar är ju ett sekulariserat folk och många känner sig obekväma när prästen pratar om Gud och Jesus och sådant. "Vi kom väl mest hit för de fina julsångernas skull", tänker nog många. Och så behåller de ytterkappan på för att så snabbt som möjligt kunna rusa ut ur kyrkan.

Hur skulle vi då påverkas psykologiskt om vi istället faktiskt vågade klä av oss när vi kommer in i värmen? Jag tror att det skulle göra oss mer lugna och harmoniska och att vi skulle leva mer i nuet. Bussen kommer inte fram fortare bara för att jag har en dunjacka på mig. Bättre att knäppa upp och försöka njuta av färden. Det är inte särskilt roligt att sitta i doktorns väntrum, men nu gör jag det bästa av situationen.

Jag tar av mig kläderna så att åtminstone väntetiden blir så bekväm som möjligt. Mindre kläder, mer harmoni!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".