Leif Nilsson ordförande Region Dalarna Foto: Johannes Rosendahl
Leif Nilsson ordförande Region Dalarna Foto: Johannes Rosendahl

Förhoppningen: Storregionen klar 2019

Leif Nilsson (S), ordförande Region Dalarna: "Det är ont om tid"
1:11 min

Åter igen pratas det om att Dalarna ska bilda en storregion tillsammans med andra län i landet. Och många vill att nya storregionen ska vara klar om fyra år, alltså till 2019.

– Vi blev kallade till ett möte för några veckor sedan med Sveriges kommuner och landsting - SKL - och där var då alla regioner i Sverige närvarande, och där uttrycktes ett intresse från i stort sett alla regioner om att bilda en större region, säger Leif Nilsson, socialdemokratisk ordförande för Region Dalarna.

Storregioner, alltså länsöverskridande samarbeten, har varit uppe på tapeten många gånger. Och nu finns det åter planer på Dalarna redan 2019 ska ingå i en storregion.

Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson sa nyligen att han gett upp planerna på storregion och att Dalarna klarade sig bäst på egen hand. Men nu är det alltså aktuellt igen. Frågan är med vilka?

– Men ska samarbete med de man tror man känner samhörighet med och de man tror kommer ha någon utväxling med. Gävleborg är nära, Västmanland och Örebro men det inte säkert att det är optimalt för oss

Med tidsplanen är tajt, menar Leif Nilsson:

– Det är ont om tid, det är inte säkert att vi hinner. Men om det är så att vi bedömer att det här är framtiden, så ska vi arbeta fram material så fort vi kan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".