Kabelnät. Foto Jurek Holzer, scanpix.
Internet är hotat i byarna när ADSL-stationer läggs ner och bidragen försenade. Foto Jurek Holzer, scanpix.

Försenat bidrag till bredband kan lämna byar utan internet

Efraimsson Westman (C): "Vi går och väntar"
1:01 min

De byar som drabbas av ADSL-nedläggningen i sommar uppmanas nu att bilda byanät och ansöka om bidrag till bredband. Problemet är att ansökningarna inte beviljas förrän i höst - trots att ADSL-stationerna stängs ner i sommar.

Centerpartisten Elsa Efraimsson Westman bor i en by i Säters kommun där ortens ADSL-station ska släckas ner.

-- Det är katastrof om folk ute på landsbygden ska bli utan ADSL, säger hon.

I byn där Elsa Efraimsson Westman bor har man bildat en grupp som arbetar för att bygga fiber, vilket flera byar just nu uppmanas till. Då kan man nämligen ansöka om bidrag från det EU-stödda landsbygdsprogrammet.
Men det finns ett problem.

Bidraget som de här byanäten redan nu kan ansöka om, går inte att få beviljat förrän i september - alltså några månader efter internet troligen har slocknat.  Det här är på grund av att Jordbruksverket inte fastställa vilka regler som ska gälla än.

Men Joakim Holback, chef vid Bredbandskansliet, uppmanar ändå att byarna går samman och ansöker om bidraget.

– Det finns risk att man hamnar i kläm, men det hindrar inte att man engagerar sig och försöker dra igång ett projekt och ligger på låset när ansökningarna väl går att bevilja, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".