Den nionde februari öppnas det nya HVB-hemmet. Foto: Anna Lindgren
1 av 2
Den nionde februari öppnas det nya HVB-hemmet. Foto: Anna Lindgren
På andra sidan vägen ligger det andra HVB-hemmet som beräknas öppna i maj. Foto: Anna Lindgren
2 av 2
Mitt emot HVB-hemmet ska ett till hem öppnas i maj. Foto: Anna Lindgren

Flygblad om HVB-hem upprör Morabor

Erik Hansson: "Det är någon som vill sprida propaganda"
0:59 min

Under den senaste tiden har boende i Mora fått flygblad i sina brevlådor som innehåller stark kritik mot det nya HVB-hemmet som ska öppnas i kommunen. Personen som ligger bakom flygbladen ifrågasätter bland annat Moras säkerhet och menar att de flyktingar som kommer att flytta in på hemmet kan vara psykotiska och farliga. Nu har boende i Mora reagerat på flygbladen.

Erik Hansson, som egentligen heter någonting annat, bor i närheten av HVB-hemmet. Han har reagerat på flygbladets innehåll.

– De är här för att få hjälp för att kunna leva igen. Jag förstår inte hur man kan tänka på det viset. Det är någon som vill sprida propaganda.

HVB-hemmet öppnar den nionde februari och kommer att ta emot ensamkommande flyktingar i åldern 15 till 21 år.

Enligt personen som har delat ut flygbladen i Mora, så kan hemmet även ta emot kriminella, missbrukare och citat: "samhällsfarliga individer". Men enligt HVB-hemmets ägare, Elisabeth Gråne, så är inte det påståendet sant. Hemmet kommer inte att ta emot missbrukare och kriminella.

Utdrag ur flygbladet

"Litar du på att Gråne och anhang har kompetens och resurser att hantera en grupp psykotiska flyktingar eller kriminella om det plötsligt "slår slint" i huvudet på någon av de intagna?"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".