Det händer att Jens Wiberg och Maja Svanström Lewerenz får ont i huvdet av allt buller i Gylleskolans matsal. Foto: Eva Rehnström
1 av 2
Det händer att Jens Wiberg och Maja Svanström Lewerenz får ont i huvdet av allt buller i Gylleskolans matsal. Foto: Eva Rehnström

Ljudnivån i skolmatsalar lika hög som ett framrusande tåg

Lärare: "Man vill komma härifrån så fort som möjligt"
1:06 min

Många skolor har problem med buller i sina skolmatsalar. Mätningar på fyra skolor i Dalarna visar att ljudet stundtals är lika högt som ett förbipasserande tåg. Man får ont i huvudet och måste höja rösten, säger Maja Svanström Lewerenz och Jens Wiberg på Gylleskolan i Borlänge.

Maja Svanström Lewerenz och Jens Wiberg äter med sin klass 3 i Gylleskolans matsal i Borlänge. På tallriken ligger Chili con carne som de äter tillsammans med läraren Anna Enborg.

– Man vill komma härifrån så fort som möjligt, säger Anna Enborg.

Någon matro är det knappast på Gylleskolan och inte heller på Noretskolan i Mora, Hälsinggårdsskolan i Falun eller Lorensberga i Ludvika.

I Falun visar ljudmätaren som lägst 60 decibel och som högst över 90, men under långa stunder mellan 70-75 decibel.

Vi mäter under en dryg timme när det är som mest barn i matsalen. Högsta värdet får vi i matkön. Flera gånger över 90 decibel vilket är lika högt som ett framrusande tåg i 100 km/h på hundra meters avstånd.

Är det någon dag som är värre?

– När de riktigt små kommer så skriker de ibland, säger Sofia Törnqvist på Hälsinggårdsskolan.

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".