Mats Lagerblad är tillförordnad chef för Mora lokalpolisområde. Foto: Anna Lindgren
Mats Lagerblad är tillförordnad chef för Mora lokalpolisområde. Foto: Anna Lindgren

Flygbladen i Mora innehåller lögner

Polisen: "Ett uttalande på det sättet skulle vi aldrig göra"
0:59 min

I Mora har boende fått flygblad i sina brevlådor med stark kritik mot öppnandet av ett HVB-hem. I flygbladet står bland annat att de flyktingar som kommer att flytta in på hemmet kan vara farliga och att polisen ska ha uppgett att de inte kan garantera säkerheten för boende i närheten av HVB-hemmet. Enligt polisen så stämmer inte det påståendet.

Mats Lagerblad är tillförordnad chef för Mora lokalpolisområde. Enligt honom finns det ingen sanning i att polisen ska ha sagt att de inte kan garantera säkerheten för Moraborna.

– Påståendet att polisen inte skulle kunna garantera säkerheten för de boende tar vi direkt avstånd ifrån. Det är ingenting som kommer ifrån oss. Ett uttalande på det sättet som är kopplat direkt mot ett särskilt objekt, som ett nytt HVB-hem, skulle vi aldrig göra.

Personen bakom flygbladen har bland annat ifrågasatt säkerheten för de boende i närheten av hemmet. Hen har bland annat skrivit att flyktingarna kan vara psykotiska. Personer i Mora har reagerat på innehållet i flygbladen och en person som P4 Dalarna har pratat med tycker att texten är ren propaganda.

Än så länge har ingen polisanmälan gjorts angående flygbladen och Mats Lagerblad på polisen tror heller inte att personen bakom brevet har gjort något olagligt.

– Hets mot folkgrupp är något som är brottsligt till exempel, men det är väldigt svepande påståenden i flygbladet som egentligen vänder sig till väldigt stora grupper. Så det här är sannolikt inte något brott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".