Lokal mat lyft fram under skid-VM i Falun
Falukrögaren Ingemar Eberstål och Pirjo Gustavsson från LRF. Foto Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.

Lokal mat lyfts fram under Skid-VM

"Visa upp sina produkter för framtida kunder"
1:00 min

Skid-VM i Falun rycker allt närmare och evenemanget kommer att locka besökare från hela världen. Självklart vill arrangörerna i Falun visa upp mycket av vad länet har att erbjuda, till exempel den lokala maten.

Ingemar Eberstål som äger och driver restaurang Banken i Falun är en av dem som ansvarar för maten som kommer att säljas uppe på riksskidstadion på Lugnet under VM, och han berättar vad projektet går ut på.

– Taste Of Dalarna är dem här smakerna och produkterna som vi vill lyfta under VM. Produkter från till exempel en av våra samarbetspartners, Siljan Chark, säger han och fortsätter.

– Vi har inte bara stora producenter som är med utan också mindre företag som till exempel Karelius & Co uppe i Lima, som vi tillsammans med har tagit fram en speciell vildsvinskorv till VM.

Projektet handlar om att VM-arrangörerna vill passa på att visa upp det bästa som Dalarna har att erbjuda på olika sätt.

– Då är ju den lokala maten viktig. Det är ju den man ska visa upp för alla de VM-besökare som kommer till Falun under VM, säger Ingemar Eberstål.

– Kommer du från Italien så vill du ju inte äta Serranoskinka, utan då vill du ju äta till exempel korvar från Dalarna.

En av dem som ligger bakom det här projektet är också LRF, där arbetar Pirjo Gustavsson som företagsutvecklare.

– Det här är ju en viktig utmaning för oss att ta chansen att ha med så mycket som möjligt av lokalt producerade livsmedel, så att våra producenter kan få möjlighet att visa upp sig och sina produkter för nya, eventuellt framtid kunder, säger Pirjo.

Pirjo Gustavsson tycker också att det är viktigt att koppla ihop stora evenemang och besöksnäringen med lokala mattraditioner på det här sättet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".