Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Borlänge. Foto: Johannes Rosendahl.
Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Borlänge. Foto: Johannes Rosendahl.

Manifestet Vägra hata tar avstånd från hat och våld

Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde i Borlänge: "Vi har mycket fördomar mot varandra"
1:15 min

Den här helgen kommer ett manifest om att Vägra hata att läsas upp i många kyrkor, moskéer och andra ställen där människor samlas för sin religion. Syftet är att visa att man tar avstånd från hat och våld med religion som förtecken.

Uttalandet kommer från Sveriges Interreligiösa råd och ska visa att samfunden tar bestämt avstånd från hat och våld med religion som förtecken. 16 företrädare för religioner och trossamfund har undertecknat uttalandet.

Ann-Gerd Jansson är kyrkoherde i Stora Tuna och även inom sin egen kyrka möter hon de som har fördomar:

– Kanske inte hatiska men det finns ändå ett ifrågasättande och man har olika åsikter och uppfattningar, säger hon.

– Vi har mycket fördomar mot varandra, det kan man märka i samtal. Man ifrågasätter muslimernas människosyn och kvinnosyn och så.

I Borlänge läses manifestet upp i samband med fredagsbönen den 30 januari i moskén, Dalarnas islamiska församling, samt i Svenska Kyrkans gudstjänster i Jakobs kapell klockan 10:00, i Stora Tuna kyrka klockan 11:00, Kvarnsvedens kyrka klockan 16:00 och i Torsångs kyrka klockan 18:00.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".