Fredagsbön i moskén i Borlänge. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.
En tidigare fredagsbön i moskén i Borlänge. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg/Sveriges R

Tar avstånd från hat och våld med religiösa förtecken

Ibrahim Hamad: "Viktigt att alla religioner främjar fred mot alla människor"
1:00 min

Den här helgen står präster, imamer och andra i religiösa samfund inför sina församlingar med ett manifest om att "Vägra hata". Uttalandet ska visa att alla religioner tar bestämt avstånd från hat och våld med religiösa förtecken. Imamen Ibrahim Hamad läste upp det i samband med fredagsbönen i Borlänge, och det togs väl emot berättar han.

- Fred och trygghet i samhället är en viktig sak, så vi är absolut med. Det är viktigt att alla religioner, och ledare för olika religioner och grupper, främjar fred mot alla människor, säger Imamen Ibrahim Hamad.

Svenska kyrkan står också bakom Vägra Hata-uppropet. I en intervju igår i P4 Dalarna sa kyrkoherden i Stora Tuna Ann-Gerd Jansson att det finns fördomar om muslimer också bland kyrkans medlemmar. Så här säger Ibrahim Hamad om det:

- Det finns säkert hat från vissa individer, men jag tycker inte att det här representerar det svenska samhället. Och jag vet, och är säker på, att majoriteten i det svenska samhället inte tycker om hat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".