skogsarbetare
1 av 2
Foto: Scanpix.
Kristina Alderholm-Eriksson på trappan till Vandrarhemmet där de rumänska skogsarbetarna bodde. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.
2 av 2
Kristina Alderholm-Eriksson på trappan till vandrarhemmet där de rumänska skogsarbetarna bodde. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.

Utländska skogsarbetare utnyttjades i Dalarna

Kristina Alderholm-Eriksson: "Fruktansvärt att behandla människor på det viset"
1:14 min

Våren 2014 kom ett gäng rumänska skogsarbetare till byarna Siknäs och Öje i norra Dalarna. De var här för att jobba i skogarna under några månader, men det skulle visa sig att lönen och arbetsvillkoren var usla. En historia som inte fått sitt slut än.

Kristina Alderholm-Eriksson sitter i styrelsen i Öje turist och-servicekooperativ som driver vandrarhemmet där flera av rumänerna bodde.

– Fruktansvärt hur man kan behandla människor på det viset. Tar vi hit utländsk arbetskraft ska vi också behandla dom enligt svensk lag, säger Kristina Alderholm-Eriksson.

De rumänska arbetarna flyttade in på vandrarhemmet i Öje på Valborgsmässoafton förra året. Men bara en månad senare blev stämningen väldigt upprörd berättar Kristina.

– De hade inte fått några pengar. Och trodde inte att de skulle få några heller eftersom de aldrig fick några svar, berättar hon.

Rumänerna hade kontrakt både med det rumänska företaget SC Skogstjänst SRL, och det svenska företaget Kalix skogstjänst AB, som i sin tur hyrts in av stora bolag som Sveaskog och Stora Enso.

Kristina Alderholm-Eriksson har försökt hjälpa rumänerna genom att kontakta företagen, och samla in lönespecifikationer och kontoutdrag och sedan lämnat över det till facket som driver ärendet.

Och hon hoppas att inget liknande kommer hända när årets säsong ute i skogarna drar igång.

– Sveaskog har ju sagt att man inte kommer ha något samarbete med Kalix skogstjänst, och jag hoppas att Stora Enso följer det exemplet, att man inte anlitar såna här bolag, säger Kristina Alderholm-Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".