Landstinget Dalarna
Foto:SR.

Landstinget går back 175 miljoner

landstingsdirektör: "Det trodde jag inte skulle dra i väg"
1:02 min

Landstinget har gått 175 miljoner kronor back. Det enligt det preliminära bokslutet som i dag presenteras vid landstingsstyrelsens arbetsutskott. Och det finns fyra punkter där pengarna främst runnit ut.

Dels är det ett vikande skatteunderlag på hela 35 miljoner kronor som varit en av läckorna, men också ökad utgifter för kollektivtrafik och sjukresor som kostat 20 miljonor kronor mer än vad som funnits budgeterat. Lägg även till 50 miljoner kronor som landstinget trodde man skulle få tillbaka för AFA-försäkring.

Men den kostnad som förvånat landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg främst, är kostnaden på 27 miljoner kronor för behandling av sjukdomen Heptit C.

-- Där det blev 27 miljoner kronor trots att vi hade budgeterat för 10 miljoner kronor, förklarar landstingsdirektören för P4 Dalarna.

Beskedet om att budgeten skulle överskrida och landstinget gå back flera miljoner var väntat, trots att det ändå blev värre än man trott. Redan i höstas beslutade sig landstinget för att se över hela organisationen.

Men det är viktigt att tänka långsiktigt, menar Karin Stikå Mjöberg.

– Vi får inte ta för snabba steg så det blir fort och fel, utan det viktigaste är att vi överens i alla led om var vi ska göra åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".