Skogsarbetare. Foto: Scanpix.
Skogsarbetare. Foto: Scanpix.

Nu tar facket upp frågan om utnyttjade skogsarbetare

Företagare: "Skogsarbetarna ljuger, vi har papper på att allt gått rätt till"
0:59 min

Flera rumänska skogsarbetare ska ha utnyttjats i dalaskogarna i somras. Arbetarna ska ha fått usla löner och jobbat upp till tolv timmar om dagen sex dagar i veckan. Nu ska ärendet upp till förhandling.

– Dom här företagen har vi kallat till förhandling redan i höstas. Men på grund av olika anledningar från företagens sida så har dom skjutit på tillfället. Det har dragit ut på tiden väldigt långt vilket vi inte är nöjda med, berättar Kristoffer Englund som jobbar på GS-facket som driver frågan.

Företagen som GS-facket vill få till förhandlingsbordet är Kalix skogstjänst AB och dess rumänska underentreprenör SC Skogstjänst SRL, eftersom de fått uppgifter om att anställda där har haft löner och arbetsvillkor som inte följer kollektivavtalet.

– Det är ju dels ifrån vad arbetarna beskrivit själva då, hur de har arbetat och vad de har blivit lovade och fått utbetalt i lön, säger Kristoffer Englund.

Roland Strömbäck som driver Kalix skogstjänst AB vill inte ställa upp på någon bandad intervju, men säger över telefon att arbetarna som påstår att de inte fått bra löner ljuger. Att de är lycksökare, och att företaget ska komma till förhandlingarna och visa att allt gått rätt till.

– De har fått lön enligt avtal. Vi har papper som visar att allt gått rätt till, säger han.

Men det ska ju finnas kontoutdrag som visar att dom inte alls fått lön enligt kollektivavtal, hur kommer det sig då?

– Det är inte hela lönen som syns där, det är bara ett förskott som det rumänska bolaget har betalt. Sedan har de fått svenska löner, säger Roland Strömbäck.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".