Bullriga skolmatsalar leder till inlärningssvårigheter

1:07 min

De höga bullervärden vi fått fram i en mätning på flera av landets skolmatsalar leder till att eleverna blir trötta och då får det till följd att de får svårare att lära sig. Framför allt barn som inte talar svenska som modersmål och barn som har hörselskada, säger arbetsmiljöforskaren Kerstin Persson Waye.

– Kommer man i en miljö där ljudnivån ligger kring 70 decibel, då måste du höja rösten kraftigt för att kunna samtala. Det handlar om att skrika för att göra sig hörd, säger Persson Waye.

Sammanlagt har Sveriges Radio mätt bullret på över 70 skolor i landet. Fyra av dem ligger i Dalarna: Hälsinggårdsskolan i Falun, Noretskolan i Mora, Lorensberga i Ludvika och Gylleskolan i Borlänge.

Bullrigast av dem var Gylleskolan som visade 74 decibell som lägst och 95 decibel som högst. En nivå som skapar problem särskilt för vissa elever, säger Kerstin Persson Waye.

– Framför allt barn som inte talar svenska som modersmål och barn som har hörselskada. Och i en sådan miljö påverkas deras förmåga till inlärning och de minns sämre vad som har sagts. Och att sitta och lyssna på något som man bara nästan kan höra, det leder till uttröttning, man blir trött.

#LUNCHBULLER


Så gjorde vi

Reportrar besökte över 70 skolor. Läs om Sveriges Radios mätningar.


Detta gäller

Vilka regler finns för bullernivåer? Läs om Arbetsmiljöverkets riktlinjer.


Grafik

Så mycket lunchbuller mätte vi upp: Se skolornas bullernivåer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista