Shepherds Pie. Foto: Sara Nyström
Shepherds Pie. Foto: Sara Nyström

Shepherds Pie på tallriken

På temat köttfärs skapar kocken Sara Nyström en rätt som kanske inte dyker upp på svenska matbord så ofta. Med smaker från den engelska landsbygden bjuder hon i dag på Shepherds Pie.

Lyssna på P4 Dalarna Förmiddag efter klockan 11:30!

400 gr nötfärs

1 gul lök

2 morötter

3 vitlöksklyftor

3 msk tomatpuré

3 msk koncentrerad kalvfond

2 msk vitvins vinäger

1/2 msk malen kryddpeppar

2 lagerblad

1 msk smör

2 dl vatten

Salt och svartpeppar

700 gr "mjölig"potatis

2 dl crème fraiche

25 gr smör

2 hela ägg

Salt 

Börja med att skala och koka upp potatisen i lättsaltat vatten, när den är genomkokt häll av vattnet och blanda i crème fraichen, smöret och äggen och stöt den slät med hjälp av en ballongvisp.
Smaka av med salt och ställ åt sidan. Bryn köttfärsen med smöret i en het stekpanna, skala och grovriv morötterna och finhacka löken och tillsätt dessa i färsen. Pressa ner vitlöken och fräs i 1 minut. Blanda sedan i tomatpurén, kalvfonden, vinägern, kryddpepparen, lagerblad och vattnet.

Låt det koka ihop i 10 minuter och smaka sedan av med salt och svartpeppar. Häll upp färsen i en pajform och jämna till, häll sedan över potatispurén och grädda av det hela på 200 grader i 25 minuter.

Mer om Saras recept

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".