Landstinget Dalarna
Foto:SR.

Landstinget granskar inte självmord

Vision: "Självklarhet för Kommunal att kräva en granskning"
1:05 min

Landstinget Dalarna kommer inte utreda omständigheterna kring att en anställd tog sitt liv efter att en chef krävt att han skulle sluta med sin ångestdämpande medicin. Dessutom har fackförbundet Kommunal inte anmält händelsen till Arbetsmiljöverket.

Det var under vår granskning av Landstinget Dalarna före jul som vi berättade om en anställd vars chef hade stora problem med att den anställde åt ångestdämpande medicin.

Chefen ingick också en överenskommelse med den anställde om att sluta med medicinen något han också gjorde trots att han mådde sämre utav detta. Den anställde mådde sedan så dåligt att han tog sitt liv.

Men trots att en chef pressat en anställd att sluta med sin medicin så kommer landstinget inte utreda händelsen närmare. Däremot kommer de medverka fullt ut om Arbetsmiljöverket vill granska händelsen ur arbetsmiljösynpunkt. Men det förutsätter att det aktuella fackförbundet kommunal gör en anmälan till myndigheten, något de borde göra, skriver ett av landstingets andra fackförbund Vision, i ett mail till oss:

Vi tycker förstås att det vore en självklarhet för Kommunal att kräva en granskning. Det skulle vi ha gjort om det var vår medlem. Vi skulle också anmält händelsen till arbetsmiljöverket om inte arbetsgivaren har gjort det vilket de är skyldiga till.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".