Med de nya kamerorna kan man till exempel se om en olycka inträffat och om det har börjat bildats kö. FOTO: Anna Hållams / TT
Med de nya kamerorna kan man till exempel se om en olycka inträffat och om det har börjat bildats kö. FOTO: Anna Hållams / TT

Nya kameror ska hålla koll på trafiken

Trafikverket: "Man ser inga detaljer"
0:55 min

Fem trafikövervakningskameror håller just nu på att sättas upp i Dalarna och tanken är att det ska bli lättare att se om det exempelvis bildas köer eller behövs snöröjning ute på vägarna.

– De är rörliga så man ser någon kilometer åt vardera håll. Man ser inga detaljer, inga registreringsnummer eller vem som åker i bilarna, förklarar Maria Hemlin som är verksamhetssamordnare på Trafikverket.

Tidigare har det bara funnits en trafikövervakningskamera i länet vid Grådöbron utanför Hedemora, men nu sätts alltså ytterligare fem permanenta, kameror upp.

På grund av skid-VM har man prioriterat några i Borlänge och vid infartsleder in till Falun, eftersom många väntas bege sig ut i trafiken just då.

Kamerorna kontrollerar inte någon hastighet, utan är till för att se över trafikflödet i stort, menar Maria Hemlin på Trafikverket. Till exempel kan man kontakta SOS och polisen om man ser att en olycka har inträffat.

 -– Man ringer ut entreprenörer ifall det behövs extra snöröjning, plogning, sandning eller ifall det ligger hinder i vägen, berättar hon.

Senare under året kommer ytterligare kameror att sättas upp i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".