Samiska flaggan. Foto Johanna Vackdal/Sveriges Radio
1 av 2
Samiska flaggan. Foto: Johanna Vackdal/Sveriges Radio
Peter och Helena Andersson, samer i Idre sameby. Foto: Anna Lindgren
2 av 2
Peter och Helena Andersson i sin butik. Foto: Anna Lindgren

Familjen viktigast när samerna firar nationaldag

Helena Andersson: "Man ska äta god mat och då är det renkött som gäller"
1:00 min

Idag är det samernas nationaldag. Det firas bland annat i Idre sameby i Älvdalens kommun. Man umgås och har det trevligt tillsammans, berättar Helena Andersson i Idre sameby.

Det finns många sätt att fira den samiska nationaldagen på, man kan bland annat äta samisk mat, jojka, äta tårta eller hissa den samiska flaggan. Men hos familjen Andersson i Idre sameby är det viktigast att familjen är samlad berättar Helena Andersson.

– Samernas nationaldag firar man på bästa sätt med att umgås och ha det trevligt tillsammans. Man ska också äta riktigt god mat och då är det renkött som gäller.

Det man firar under nationaldagen är den första samiska kongressen som ägde rum 6 februari 1917 i Trondheim. Där möttes samer från flera länder för att diskutera gemensamma frågor. Men det blev ingen nationaldag förens 1992, vilket gör att det är en relativt ny nationaldag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".