Renar i Idre sameby. Foto: Helena Andersson
1 av 2
Renar i Idre sameby. Foto: Helena Andersson
Peter och Helena Andersson, samer i Idre sameby. Foto: Anna Lindgren
2 av 2
Peter och Helena Andersson i sin butik. Foto: Anna Lindgren

Samer möter fortfarande fördomar

Helena Andersson: "Folk är förvånade över att vi bor i hus och kör bil"
3:50 min

Idag är det den samiska nationaldagen och det är viktigt att den uppmärksammas tycker en del samer, eftersom det fortfarande finns fördomar om det samiska folket.

Helena Andersson och hennes man Peter bor tillsammans i Sveriges sydligaste sameby utanför Idre. Förutom att de arbetar med renskötsel, så äger de också en kombinerad butik och café som är starkt präglad av den samiska kulturen.

Där säljs bland annat samiskt hantverk och samisk mat och en hel del turister stannar till vid butiken. Det är bland annat då som Helena har märkt att kunskaperna om den samiska kulturen ibland är obefintlig.

– Man märker ju främst av alla frågorna som ställs och det kommer ju även fram en del fördomar. Jag har träffat gäster flera gånger som fortfarande tror att vi bor i kåtor. Många har en bild av hur det ska vara i en sameby. De tror att vi bor i en liten indianby med samer som springer runt i koltar och åker ackjor. De är riktigt förvånade att vi bor i hus och har bil.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".