Systemfel på bankerna kring nyår
Foto: Scanpix.

Kortbedrägerier blir vanligare

Antalet bedrägerier som innebär att någon olovligen använder någon annans kortuppgifter för köp har ökat med 25 procent det senaste året, enligt Stöldskyddsföreningen. Hur tjuven får tag i uppgifterna ser olika ut och vem som helst kan drabbas av bedrägerierna.

Personer som ägnar sig åt kortkapning, även kallat skimning, får tag i kortuppgifter genom att använda speciella avläsare för att kopiera innehållet i magnetremsan på ett bank- eller kreditkort. Det händer också att de stjäl kortet efter att ha sett innehavaren knappra in koden vid ett köp.

– Det går oerhört snabbt att kopiera ett kort och göra ett nytt med samma uppgifter genom en enkel utrustning som är lätt att få tag på, säger Lotta Mauritzson, SSF Stöldskyddsföreningen, och rekommenderar att man alltid ska följa med kortet om betalning inte kan ske vid bordet.

Kortbedrägerier kan också ske efter att man lämnat sina kortuppgifter till någon som utger sig för att vara en vän i sociala medier eller efter uppmaning i ett mail som ser ut att komma från en bank eller myndighet. Varken banker eller myndigheter skickar ut mail på detta sätt och man bör därför aldrig lämna ut sina uppgifter.

Vad det gäller skimning via uttagsautomater är detta mer sällsynt idag än tidigare, främst för att automaterna har säkrats upp den senaste tiden. Men man bör dock vara fortsatt vaksam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".