Jari Isomätsä och Johann Mühlegg är två kända dopningsfall i skidsporthistorien. Foton: TT.
1 av 2
Jari Isomätsä (t.v.) och Johann Mühlegg är två kända dopningsfall i skidsporthistorien. Foton: TT.
Längdskidspår. Foto: Heiko Junge/TT.
2 av 2
Längdskidspår. Foto: Heiko Junge/TT.

Inför skid-VM i Falun - Jakten på dopning trappas upp

"Forskning pågår om att hitta analysmetoder"
2:39 min

Ämnen som hjälper celler att omsätta syret bättre. Det kan vara nästa stora prestationshöjande preparat, enligt skidsportens främste antidopningsexpert.

  • Skid-VM 2001: En lång rad finländska stjärnor spädde ut sitt blod med så kallad "hemohes", en konstgjord blodplasma-expander, som dolde tillförsel av röda blodkroppar.
  • OS 2002: Johann Mühlegg och två ryska damstjärnor avslöjades med att ha tagit substansen EPO, som ökar mängden syrebärande blodkroppar.


Efter dessa stora skandaler har det nu gått mer än tio år - och världens främsta dopningsjägare tar idag sikte på det som kan vara nästa stora prestationshöjande preparat, proteiner som hjälper cellerna att omsätta syret bättre.

Det berättar för Rasmus Damsgaard, dansken som är Internationella skidförbundets främste expert på bloddopning, till Radiosporten.

Han var under många år närmaste man intill svenske professorn Bengt Saltin, som ju för sin del var en legendar i antidopningskampen inom uthållighetsidrotter. Nu är Damsgaard den forskare inom Internationella skidförbundets medicinska kommitté som är den främste sakkunnige inom bloddopning.

– Substanserna, proteinerna, tillverkas redan av stora läkemedelsbolag, och då måste vi hänga med, säger Rasmus Damsgaard. Ett sådant ämne som det talas om heter HIF-1-Alpha.

– Nu pågår forskning för att hitta analysmetoder som kan avslöja att en åkare tagit sådana preparat. Inom kort ska vi ha de metoderna klara.

Deltagare i VM i Falun kan komma att bli av med sina medaljer i efterhand.

De som fuskat sig till framgång på ett så sofistikerat sätt att de inte avslöjas av dagens test- och analysmetoder kan bli ertappade om några år.

– Med nya regler som gäller från i år blir det möjligt att spara, frysa in, alla dopningsprov i upp till tio års tid, säger Damsgaard. Vi kommer dock inte att spara alla prov, men de som kan verka misstänkta.

Anar du att det kan komma positiva prov baserat på lagrade test?

– Ja det kan vi vara helt säkra på. Det ser vi redan nu inom skidskyttet, säger han.

Internationella skidskytteförbundet stängde för en månad sedan av tre ryska tävlande efter ny analys av tester som hade lämnats för lång tid sedan.

– Men det absolut viktigaste är att vi stoppar fuskare så att de inte ens få sina medaljer och sina prispengar. Och det gör vi bäst med så många out-of-competition-tester som möjligt i åkarnas vardag, säger FIS’ bloddopningsexpert Rasmus Damsgaard.

Han tycker att 99 procent av fokuset ska ligga på dessa. De test som tas under själva VM i Falun är, enligt honom, av mycket mindre betydelse.

Fakta: Dopningskontroll under VM

Alla i längd-VM som hamnar på placering 1-4 utsätts för dopningstest av RF-personal. Därtill testas två slumpmässigt utvalda inom topp-10.

Dessutom görs riktade tester på åkare som, enligt sitt blodpass, visar en pågående, onormal utveckling av HB-värdet.

FIS kommer dagarna före VM att ta blodprov på samtliga tävlande för att uppdatera vars och ens blodpass.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".