Fotografen Lisen Stibeck ställer ut på Mora kulturhus. Foto: Anna Lindgren
1 av 2
Fotografen Lisen Stibeck ställer ut på Mora kulturhus. Foto: Anna Lindgren
Foto från Lisen Stibecks utställning Daughters.Foto: Lisen Stibeck
2 av 2
Foto från Lisen Stibecks utställning Daughters.Foto: Lisen Stibeck

Daughters kommer till Mora kulturhus

Lisen Stibeck: "Oron finns överallt"
0:59 min

I morgon är det vernissage för utställningen Daughters på Mora kulturhus. Det är den morabördiga fotografen Lisen Stibeck som ställer ut foton där hon skildrar unga kvinnor som alla funderar över sin identitet.

Lisen Stibeck har under fyra år rest till sju olika länder där hon mött flickor i åldern 16-25 år. Under sina resor har hon kommit nära många av flickorna och det är flera av dem som har erfarenhet av bland annat prostitution, våldtäkter och kroppshat. Och det gemensamma är tankarna kring identitet och framtiden.

– Jag såg min egen dotter när hon nyss hade tagit studenten och skulle åka ut i världen för att studera. Jag såg hennes vilsenhet. Tidigare hade hon varit med i ett flickgäng där alla hade hållit samman under flera år i skolan. Då började jag fundera över min egen dotter, som kommer från en social och trygg bakgrund, vad händer då med andra flickor som inte har den uppbackningen hemifrån?

Några av de flickor som Lisen har träffat har levt hemska och fattiga liv utan sina familjer. Andra har istället haft ett tryggt liv. Men tankarna är ändå väldigt lika hos de unga kvinnorna, trots deras olika bakgrunder.

Utställningen pågår till och med den 9 mars.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".