Det pågatåg som suttit fast på Ystadbanan nordväst om Svarte sedan lillejulafton har nu tagits loss. Foto: Petter Allvin/SR
Det pågatåg som suttit fast på Ystadbanan nordväst om Svarte sedan lillejulafton har nu tagits loss. Foto: Petter Allvin/SR

Frusna tåg orsakar problem

"Vi hade hellre velat ha Reginatåg"
2:56 min

De lila tåg som lånats in från Skåne, de så kallade Pågatågen, klarar inte snön och kylan här i Dalarna. Vid minusgrader har det varit problem på Bergslagspendeln mellan Ludvika och Västerås, inställda tåg och ersättningsbussar har fått sättas in.

Emellanåt måste tågen tas ur trafik och tinas.

– Den här fordonstypen bygger på sig mycket is, snabbare än på andra tåg och då kan man inte köra med dem och jag tycker förstås att det är beklämmande.  Alla tåg är ju beroende på att man avisar emellanåt och den här tågtypen har visat sig vara extra känslig, säger Håkan Jarl, trafikchef på Tågkompaniet.

Det är Tåg i Bergslagen som har lånat in tågen, men vad tycker du om att man lånat in tåg som inte passar att köras här?

– Det är stor brist på tågfordon i Sverige och trafikhuvudmännen vill ju köra mycket och samtidigt finns de fordon som finns, det är de som finns att tillgå. Men av många andra skäl hade vi hellre velat ha Reginatåg, säger Håkan Jarl.

Tågtypen det handlar om är X61.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".