Politiker och fackrepresentanter berättade om hur dom vill tackla stålkrisen. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.
1 av 2
Politiker och fackrepresentanter berättade om hur dom vill tackla stålkrisen. Foto: Matilda Eriksson Rehnberg, Sveriges radio.
SSAB i Borlänge
2 av 2
Foto: Eva Rehnström/Sveriges Radio.

Efter varslen - nu kräver de hjälp från staten

Facket: "Det absolut bästa vore om lågkonjunkturen tog slut"
2:50 min

Tillsätt en nationell stålkomission. Det budskapet lyfter kommunalråden i Borlänge och Avesta tillsammans med Metallfacket fram idag efter förra veckans storvarsel på SSAB.

– Politikerna på riksplanet måste agera nu för att rädda svensk stålindustri, säger Jan Bohman som är socialdemokratiskt kommunalråd i Borlänge.

– Vi ser ju att stålindustrin i Sverige har varslat, det har varit varsel på varsel på varsel här i Borlänge. Nu är det dags att vi börjar föra ett samtal mellan samhället och industrin, säger Jan Bohman.

Det var förra måndagen som SSAB la ett varsel på 210 personer, något som motsvarar 10 procent av arbetsstyrkan på järnverket i Borlänge. Så sent som 2012 kom förra varslet på SSAB, och desförinnan var det ett varsel 2008.

Så nu måste något göras för att vända utveckingen säger Jan Bohman. Det han tänker främst på då är en bred energiöverenskommelse, att det finns folk med rätt utbildning som kan jobba inom den allt mer avancerade industrin, men framför allt att det satsas på infrastrukturen i landet.

– Vi måste börja rusta upp järnvägen nu, säger Jan Bohman.

Representanterna från facket som var med på presskonferensen höll med om att det här är viktiga åtgärder, men de ville också lyfta fram satsningar på a-kassan.

– Man måste kunna leva och inte behöva lämna hus och hem för att man förlorar jobbet, säger Lars Halvarsson, ordförande för IF Metalls avdelning i Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".