Åklagarkammaren i Falun. FOTO: Sofie Lind/Sveriges Radio
Åklagarkammaren i Falun är en del av åklagarområdet Bergslagen som nu vill samverka bättre med kommunerna och polisen. Foto: Sofie Lind/Sveriges Radio.

Rekordmånga bidragsbrott - samarbete ska vända trenden

Kammaråklagare: "Leda till högre kvalité"
1:02 min

Bidragsbrotten mot kommuner ökade rejält under förra året i Dalarna. För att få en snabbare rättsprocess och förebygga brotten vill åklagarområdet Bergslagen, där Falun ingår, nu se en bättre samverkan mellan polis, åklagare och kommuner.

-- Jag hoppas att vi kan etablera en samverkan med kommunerna på samma sätt som som vi har med Försäkringskassan, vilket på sikt kommer leda till bli högre kvalité på anmälningarna som vi får in och kan ge bättre och snabbare utredningar, säger Kristofer Magnusson som är kammaråklagare i Falun och utsedd bedrägeriansvarig.

Ett bidragsbrott mot kommun innebär att en person lämnat oriktiga uppgifter och på så vis fått ut ett bidrag från kommunen, som kanske försörjningsstöd, som man inte ska ha.

I Dalarna kom det in rekordhöga 60 stycken anmälningar förra året och generellt är rättsprocessen utdragen – något man hoppas korta genom bättre samverkan. Men man kommer inte prata om tala om enskilda fall, menar kammaråklagaren Kristofer Magnusson.

– Utan det handlar mer om att diskutera på ett övergripande plan hur anmälningar ska se ut, i vilka fall anmälningarna ska göras och vilket underlag och information som kommunerna ska skicka med till polis och åklagare.

Sofie Lind
sofie.lind@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".