Foto: Scanpix

De flesta fällda vargarna var ungdjur

Exakt hälften av de totalt 44 fällda vargarna under licensjakten 2015 var honor och hälften hanar. Merparten, 26 stycken, var knappt ettåriga djur. Det visar den preliminära rapporten från Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA).

Älg var det vanligaste innehållet i magsäcken på vargarna och skabb den tydligaste sjukdomen.

– Vi har studerat tänderna lite extra i år, då felaktig tandställning har varit återkommande fynd hos vargar tidigare. På djuren från årets licensjakt sågs en varg med överbett och några vargar hade en eller ett par kindtänder som satt snett, säger statsveterinär Erik Ågren på SVA i ett pressmeddelande.

Vargarnas exakta ålder avgörs också med tandprov men det får SVA reda på först när en tand har snittats och bedömts i mikroskop.  Detta görs av ett specialiserat labb i USA vilket gör att den uppgiften kommer senare.

Vargarna var i år, med några få undantag, skjutna så att träffarna medförde en snabb och säker död. Tre vargar hade äldre skottskador.

Parasitologiska undersökningar, samt undersökningar av tandstatus och skelett, pågår fortfarande. Senare under våren kommer slutrapporten, som kompletteras med resultaten från de undersökningar som fortfarande pågår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".