Älvgårdens låsta avdelning. Foto Johannes Rosendahl
Älvgårdens låsta avdelning ska nu utökas med ytterligare 6-8 platser. Foto Johannes Rosendahl

Överbelagt LVM-hem bygger ut

SiS: "Försöker skapa en större kapacitet"
1:10 min

De platserna på LVM-hem för missburkare som Statens Institutions Styrelse, SIS, driver har blivit färre med åren och hemmen har varit överbelagda runt om i landet. Nu byggs flera av boendena ut och rustas upp och däribland boendet Älvgården i Hedemora.

– Det vi gör nu är att vi med alla medel försöker med alla medel skapa en större kapacitet, säger Christer Pedersen, presstalesman på SiS.

LVH-hemmet Älvgården i Hedemora har i dag 18 platser, varav 10 är på den låsbara avdelningen. Det är den avdelningen som de flesta missbrukarna först besöker och som nu båderustas upp och byggas ut.

– I måndags så startade en tillbyggnation på en av avdelningarna Älvgården och det kommer att pågå under ett antal månader nu, vilket kommer att resultera i sex till åtta nya platser.

Ombyggnationen ska vara klar till årsskiftet, men tvingar samtidigt den låsbara avdelningen att stänga ner tillfälligt i sommar. Fast det kommer inte påverka verksamheten, då man inte ska ta in fler klienter just nu, menar Christer Pedersen på SIS.

-- Eftersom ett LVM är max 6 månader så innebär det att vi kommer sluta att skriva in klienter på den avdelningen, så den kommer att stå tom. Vi kommer istället att använda andra institutioner för att placera klienterna som annars hade hamnat på Älvgården.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".