Inbrott.
Foto: Peter Öberg/SVT Bild.

Få i Dalarna oroar sig för att utsättas för brott

Ulla: "Nej varför ska jag oroa mig för det?"
2:24 min

Folk som bor i Dalarna hör till dem som är minst oroliga för att utsättas för brott i landet. Det visar den årliga trygghetsundersökningen som BRÅ, Brottsförebyggande rådet, gör. Vi känner oss också betydligt tryggare i dag jämfört med för åtta år sedan.

– Nej jag oroar mig inte för att bli utsatt för något brott, varför ska jag göra det?, säger Ulla Berglund Brasch som är en av dem som vi träffar på stan i Falun och ställer frågan till.

Enligt Brottsförebyggande rådets undersökning så är det 15 procent av dem som bor i Dalarna som känner en stor oro över brottsligheten i samhället. Men jämfört med 2008 så är det en halvering, för då var det 31 procent som var väldigt oroliga. 

Tittar en närmare på vissa brottstyper så är det till exempel bara sju procent som känner sig oroliga för att råka ut för ett överfall eller misshandel.

Ett annat exempel är att det bara är 11 procent av dem som bor i länet som känner oro över att vistas ute en sen kväll, jämfört med 18 procent av dem som bor i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".