Efter sex års väntan kan Våmhus få ny mack
Erik Kajander är en av eldsjärlarna som vill utveckla byn Våmhus i Mora. Foto: Stefan Ubbesen/Sveriges Radio.

Ny bensinmack kan bli ett lyft för Våmhus

"Måste ha en mack för att utveckla ett levande samhälle"
1:00 min

De senaste deccenierna så har många mindre samhällen här i Dalarna drabbats av det som brukar kallas mackdöden, då byns bensinmack läggs ned med många negativa effekter som följd. Ett exempel är Våmhus där OK lade ned sin mack för fem-sex år sedan, men nu kan en ny typ av mack vara på väg till byn.

En av byborna i Våmhus som engagerat sig i arbetet med att försöka utveckla Våmus är Erik Kajander som ger en lägesrapport om den möjliga macken.

– Förhoppningsvis nu ska vi få en containermack till byn via ett företag som heter GP/Green Petroleum, säger Erik Kajander.

Ett Falköpingsbaserat företag som förrutom Våmhus också besökt Fors och Sågmyra för att försöka få till avtal om att ställa upp mackcontainers i byarna.

Det handlar i praktiken om enklare anläggningar med en tank och pump och inte så mycket mer. Men å andra sidan så behövs det väl inte så mycket mer för att byborna ska kunna tanka sina fordon på hemmaplan igen. Vilket är viktigt menar, Erik Kajander.

– Vi måste ju ha en mack för vi måste utveckla ett öppet och levande samhälle här. Nu har vi ku bara "Handlarn" här och får vi till en ny mack så hjälper det både affären och oss bybor, säger Erik Kajander.

Men hur blir det då om planerna går lås? Ska byborna i Våmhus köpa macken av företaget och sedan driva den själva, eller ... ?

– Nej, den ska GP själva stå för, berättar Erik Kajander och fortsätter.

– Vi ska ordna två stycken som ska sköta om macken. Hålla rent, skotta snö och sånt.

Erik Kajander är alltså engagerad i att jobba för att utveckla Våmhus. Ett arbete som ibland tycks var en aning tungt.

– Ja det är lite ensamt. Man skulle gärna vilja ha lite fler som hjälper till, men idéella krafter är det inte så gott om, säger Erik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".