Spridd träffbild på en måltavla i form av en litografi av en dalahäst av konstnären Peter Johansson. Foto: Sara Perers / TT
Spridd träffbild på en måltavla i form av en litografi av en dalahäst av konstnären Peter Johansson. Foto: Sara Perers/TT

Konstnären Peter Johansson om hoten från ultrahögern och Dalarna

För att motverka hot mot författare och konstnärer från högerextrema grupper har organisationerna KRO, Kif, Författarförbundet och svenska Pen startat ett samarbete. En konstnär som utsatts för hot är Peter Johansson, med rötter i Sälen.

Peter Johansson arbetar ibland med symboler för den svenska identiteten och använder bland annat kurbitsmönster och folkdräkter i sina verk. 

Han befinner sig just nu utomlands, men via Facebook får Sveriges Radios Kulturnytt kontakt med honom och han berättar om hoten som riktats mot honom för reporterna Lisa Bergström.

" Hej Lisa.

Jag har ständigt, sedan 90-talet haft olika problem med framförallt ultrahögern och en del frifräsare som skall lära mig en läxa. Det finns också personer i Dalarna som gör omaket att skicka brev och mail.

Jag har sedan mitten av 90 -talet i olika vågor fått konkreta hot från högergrupper riktat mot mig, framförallt mail, post och hackers som läser mail o Facebook.

När jag ställer ut så vaknar dessa personer.

Tycks hamna på någon lista och många skickar konstig post, typ bajs, köksinredningar, vapen, porr och annat som jag inte beställt.

En del konstiga telefonsamtal kommer då också. Mina nära och kära får brev där de intrigerar och genom att de läst mail o Facebook så kan de slå splitt och krångla till mitt liv en smula. Detta verkar vara mer personligt hat. Jag får också en del dalafigurer på halsen när jag gör något kring frågor som berör den trakten specifikt.

Det rings, skriks och mailas märkliga långa haranger av obegripligheter.

MEN jag har också fått samtal från kriminella som hotade mig, Malmö galleristerna Leger och nära stående om vi inte tog bort deras emblem ur en utställning i somras.

Jag har också fått hakkors målat på dörren och kiss i brevlådan.

Tycker det är otrevligt när man hotar personer i min omgivning men ärligt talat blir jag förbannad och börjar tänka ut nya projekt som fördjupar det jag håller på med.

Jag tycker faktiskt det är kul att dessa idioter sitter o lyssnar på Kulturradion eller tex det gamla tv programmet Mosaik och direkt ringer eller mailar när de hör om mig och vad jag gör o tänker... Va, de sitter alltså och ser på Mosaik!!!! Otroligt!

Den enda censur jag känner är från rädda kulturutövare som sitter på chefspositioner på tidningar, museer eller liknande.

Blev tex refuserad av Åbergs museum i höstas då de inte ville ställa ut en naken rumpa...

Så rädslan gäller ju inte bara politiska ställningstaganden, nakenhet i dagens samhälle skrämmer exempelvis lika mycket.

Polisen gör ingenting.

Jag tycker det är mycket bra och viktigt att KRO och Författarna går ut i gemensam akt för dessa frågor.

Om vi inte kan stävja detta på hemmaplan hur skall vi då kunna hjälpa betydligt mer hårda attacker i andra världsdelar.

Befinner mig just nu i Mexico och här är hot om våld vardag. Konstnärer balanserar sina åsikter mot vad de vågar göra. Ta ett aktuellt exempel på Kuba där konstnären Tania Bruguera inte får resa ut ur landet, stoppad för det hon gör och säger. Allt hänger i hop och vi måste vara starka, stödja och motverka förtryck och censur i alla former."

När vi avslutar vår chat på Facebook skriver Peter Johansson:

"Räkna med att du nu är noterad av någon skummis genom denna kontakt och att du blivit min vän på Facebook!

Obs! Inget skämt."

På lördag sker en manifestiation på Kulturhuset i Stockolm för att visa stöd till de konstnärer och författare som hotas och manifestationen är även ett avstamp för samarbetet mellan författarförbundet KRO/Kif och Svenska PEN.

Kulturnytt har varit i kontakt med Åbergsmuseum som bekräftar att de bad konstnären ta bort tavlan för att de ansåg att den kunde väcka anstöt hos besökarna, som till stor del består av barnfamiljer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".