Miljödomstolen prövar biogasprojekt i Säter
Torsten Gustafsson, styrelsemedlem i Dala BioGas som vill bygga en anläggning på Pellesberget i Säter. Foto Stefan Ubbesen

Trots kritik lever biogasprojekt Pellasberget i Säter

"Vi tror att det ska gå våran vä, men det är bra att projektet granskas av miljödomstolen"
1:00 min

I Säters kommun planerar Dala BioGas att bygga en stor biogasanläggning på Pellasberget. Projektet har bromsats upp efter att kritiker har överklagat beslutet att få bygga anläggningen, men det lever vidare ändå.

Ett överklagande som ska behandlas av miljödomstolen i Nacka. Ett beslut som väntas komma någon gång i Mars. Men trots det här så har projektet inte lagst ned säger, Torsten Gustafsson vid Dala Biogas.

-Nej, tvärs om. i har ju fått rätt så mycket tid nu då att jobba vidare med projektet, och det är ju bra då att myndigheterna granskar det här, för samhället har ju satt upp regler för hur allting ska hanteras, säger Torsten Gustafsson.

Anläggningen på Pellasberget har beräknats kosta runt 100 miljoner kronor att förverkliga, och meningen är att man ska omvandla till exempel kogödsel till ren biogas som sen kan användas som drivmedel i bilar och bussar. Något som gillats av Länsstyrelsen som beviljat 27 miljoner kronor från EU:s landsbygdsstödsprogram. 

Ett problem med det kan bli att de miljonerna fryser inne om Dala Biogas inte börjat bygga något på Pellasberget före september i år. För då avslutas det EU-program som pengarna kommer från, och ett nytt ska börja och då är det nya pengar som ska fördelas. Något som ändå inte får Torsten Gustafsson att bli riktigt orolig.

-Vi tror väl att det här ska gå våran väg för vi har ju jobbat för det här lång tid, och vi har höga ambitioner själva, säger han.

Torsten Gustafsson säger att han har full förståelse för att det finns människor som är kritiska till projektet och som överklagat ärendet till miljödomstolen

-Det är ju deras fulla rätt att protestera och granska det här. Det få man ju vara beredd på när man gör såna här stora projekt, säger han.

Plneringen för projektet fortsätter alltså i väntan på att det ska komma ett beslut från miljödomstolen i Nacka, och frågan är förstås vad som händer med planerna på biogasanläggningen stöter på patrull från miljödomstolen

-Ja, då kommer vi inte längre med det här. Då är det bara att anpassa oss till samhällets regler, så då blir det inget av det här då, säger Torsten Gustafsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".