Surfar
Foto: TT.
P4 DALARNA BLOGGAR

Vikten av en radio i allmänhetens tjänst

Medieutvecklingen går snabbt just nu. Det är inte att ta till överord. Läsarna är på väg att överge papperstidningen, radiolyssnandet sviktar och det traditionella TV-användandet backar också.

P4 Dalarnas tf kanalchef, Hans-Olof Sundin, bloggar idag om medieutvecklingen vikten av public service.

Läsarna är på väg att överge papperstidningen. På sex år har den totala andelen morgontidningsläsare minskat i Sverige från 72 procent till 56 procent.

Radiolyssnandet sviktar. P4, till exempel, har tappat en fjärdel av sina lyssnare på 10 år.

Det traditionella TV-användandet backar också, ca 10 minuter mindre tittande på ett år.

Läsarna, lyssnarna och tittarna vänder sig istället till de digitala medierna. Mediebranschen är just nu fullt upptagen av att försöka förstå människors nya mönster för mediekonsumtionen.

Allt fler tar till exempel del av nyheter via sociala medier som twitter, facebook och olika nätforum. Det visar undersökningar från medieforskarna.

Problemet är att grundnyheten oftast har en källa i gammelmedia, i tidningar, i radio och i TV. Det är ju inte sociala medier som granskar och bevakar, det är tidnings-, radio- och TV-journalister. Det är inte sociala medier som betalar för granskningen eller bevakningen. Det är läsarna, lyssnarna och tittarna via tidningsprenumerationer och TV-avgiften.

Tidningsbranschen greppar därför nu desperat efter nya digitala affärsmodeller för att få intäkter som täcker bortfallet av papperstidningsprenumeranter och annonsörer.

Men samtidigt talar de påtvingade neddragningarna av de journalistiska resurserna i tidningshusen sitt tydliga språk. Papperstidningen är en sämre journalistisk produkt i dag än tidigare, både vad det gäller bredd och spets.

Därför är det viktigt att det finns en radio i allmänhetens tjänst. Dessutom uppfattas public service-radion som oberoende, trovärdig och samhällsnyttig.

Undersökningsföretaget Novus har för första gången i en stor publikundersökning frågat hur publiken ser på förhållandet Public Service-radio och samhällsnytta. Public Service är ett kvalitetsbegrepp men mycket mer än så:

• 86 procent anser att Sveriges Radio spelar en stor nytta för samhället

• 91 procent anser att Sveriges Radio är viktigt för nyhetsförmedlingen i Sverige

• 82 procent anser att Sveriges Radio är viktigt för lokala nyheter

• 73 procent anser att Sveriges Radio är värt licensen.

P4 Dalarna rustar nu inför att möta framtidens utmaningar.

Vi ses och hörs i FM, på webben och i sociala medier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".